Maailman paras jauhelihakastike

Olipa kerran köksäntunti, jollon opettajamme hikinuttura neuvoi meitä tekemään jauhelihakastiketta. Se ei ollu ihan tavallista soosia, vaan siinä oli twisti. Sen twistin nimi oli koskenlaskija. 

Olin jo unohtanu koko soosin ohjeen, kunnes se tuli mulle yks päivä mieleen ja sitä oli pakko saada. Taisin olla sillon raskaana... 

En löytäny sitä mistään, vaikka etsintäkuulutin ohjetta jopa facebook-seinälläni. 

Kunnes mun kaveri löysi sen jostain ja tehtiin sitä köksäntunteja muistellen. Se oli edelleen yhtä hyvää ja se on oikeesti parasta kastiketta mitä 400g jauhelihasta voi saada! 



Tarvitset:

400g hyvää Jauhelihaa 
Purkin Tomaattipyrettä
Ison sipulin (voi olla pakasteesta)
2 kynttä Valkosipulia voi ottaa purkista, mä käytän aina valkosipulimurskaa ja se on maailman viisain keksintö. Riittää ikuisesti !)
Ketchuppia pari rkl  ( VOI JÄTTÄÄ POISKIN)
kuohukerma
Lihaliemikuutio
Mausteet (mustapippuria, paprikaa, chiliä...)
Koskenlaskijaa 1/2 pakettia
Vehnäjauhoja
Vettä


Pilko sipuli ja paista se pannulla jauhelihan kanssa. Kun jauheliha on ruskistunut, lisäö valkosipulimurska ja hieman vettä. Lisää mausteet ja lihaliemikuutio ja sekoita hyvin. Heitä pinnalle 1-2 rkl vehnäjauhoja, tomaattipyre, pari rkl ketchuppia ja sekoita pikasesti. Lisää  kuohukerma. Pilko koskenlaskija sekaan ja sekoita ahkerasti niin kauan, kunnes koskenlaskija on sulanut. 




Tää on se perusohje ja se on hyvää. Mä käytän aina kokatessa tota valkosipulimurskaa, koska se on niin kätevää. Yleensä pilkon sipulit, koska sillon ne maistuu ihanalta, mutta välillä oon laiska ja käytän pakastesipulia. Se on  kastikkeissa fine, vaikka oikeesta tuleekin parempaa. 

Tein tätä taas eilen miehen pyynnöstä, mutta laitoin savuporo-koskenlaskijaa sekaan ja paprikamausteen tilalta smoked paprikaa ehkä 0,5tl. Siitä tuli ihanaa. Täysin eri makusta, mutta silti niin hyvää! 
Liemikuutiot on aika kiisteltyjä, enkä kovin usein niitä käytä, mutta en uskalla ronkkia tän enempää tota alkuperästä ohjetta, ni tässä ruoassa käytän niitä ihan hyvällä omallatunnolla :)

Noi tarvittavien aineisen lista näyttää ehkä pitkältä, mutta oikeesti kaupasta pitää ostaa vaan koskenlaskija, jauheliha, sipuli  ja kerma, kun noi muut on aikalailla sellasia mitä löytyy kaapeista.



30 kommenttia

  1. Kiitos ohjeesta! Ehdottomasti menee testaukseen :) En olekaan tehnyt jauhelihakastiketta pitkään aikaan, koska vakioresepti on alkanut tympiä. Koskenlaskija twistaa kyllä varmasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään :) kerro sit mitä tykkäsitte !:D

      Poista
  2. Koskenlaskija tuo kyllä ruokiin ihanaa makua, me laitetaan esim. kanakastikkeeseen, patoihin ja vaikka mihin :). Nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on niin jännä, koska itessään se ei oikeen maistu miltään, tai ainakaan miltään herkulta, mut sit ruoassa se herä henkiin ja tekee ihanaa siit <3

      Poista
  3. Menee tänään kokeiluun! Kivaa vaihtelua siihen jauhelihakastikkeeseen mitä meillä yleensä syödään :) Kiitti reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla ja kiva jakaa tätä herkkureseptiä muillekin :)

      Poista
  4. Taitaa olla ihan joku normi koulu ohje koska ite muistan ton köksä tunnilta ja on kyllä Super hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo oli tää kuitenki kirjasta, en oo vaan mistään löytäny sitä kirjaa enää :D niin on!

      Poista
  5. Hikinuttura! Samasta koulusta siis ollaan kotoisin! Muistan myös tän soosiohjeen ylä-aste ajoilta, ja tosiaan toi juusto tekee jauhelihakastikkeelle ihmeitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. LYK <3 arvasin et joku bongaa ton hikinutturan, koska se on niin legenda. Meijänki luokal oli jonkun tädit ollu sen tunneilla pienenä. Se on sielä varmaa vieläki :'D totta!

      Poista
  6. Hikinuttura oli kyl mieleenpainuva ope :D en ite muista että oltais tehty tämmöst kastiketta, mut kuulostaa niin hyvältä et pistetään kokeiluun joku päivä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua kävi sitä aluks sääliks ku sitä kutsuttiin hikinutturaka niin yleisesti, mut sit ku otettiin yhteen ni eipä käyny enää :D

      Poista
  7. Musta ois tosi kiva jos tekisit jonkunlaisen Meidän päivä -postauksen? :) ois kiva tietää teidän rytmeistä ja mitä puuhaatte kodan kanssa päivisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori myöhänen vastaus, tein ton videon meijän päivästä, niin siitä saa ainakin jotain esimakua :)

      Poista
  8. Kiitos ohjeestasi. Kastike tosiaan on hyvää! Tein ekan kerran ihan ohjeesi mukaisesti (kaapista löytyi savuporo-koskenlaskijaa). Toisella kerralla kastiketta tehdessä vähän jo sovelsin ja lisäsin joukkoon yhden porkkanan raastettuna. Kantsii kokeilla, sopi hyvin joukkoon :)
    T:Sarastusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, olin unohtanu vastata tähän!

      Porkkanaraaste varmasti sopii hyvin :)!

      Poista
  9. Tomaattimurska vai tomaattipyree?

    VastaaPoista
  10. Voi hikinuttura! :'D Lykkiläinen myös (muistan sut koulusta? Olin -93 kuvisluokkalainen) ja sitä opettajaa on mahdoton unohtaa... Löysin tänne sun blogiin ADHD-vertsikasta ja jäin heti koukkuun :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :'D elävä legenda! Muistan ku joku meijän luokkalainen sano sillon et sen jollain tädil/sedällä on ollu kanski nuoruudessaan hikinuttura opettajana. Se on sielä varmaa vieläki :'D

      Kiva kuulla jos tykkäät, nyt vaan mietin, että kuka sää oot :D olin ite kans kuvisluokalla :)

      Poista
  11. Kuinka paljon tuota tomaattipyreetä tulee?

    VastaaPoista
  12. Täytyykö toi kuohukerma laittaa sellaisenaan vai..? Vai tehdä siitä kuohkeaa?

    VastaaPoista
  13. Heiii... onhan tämä ohje itsellekin tullut vastaan jo useaan otteeseen, mutta nyt vasta tänne sun blogiin oikeastaan ajauduin :"D tai siis googlasin tän ohjeen ja päädyin tänne..no tämä kastike menee itselle tällä viikolla testiin tai no mä varmaan vähän muokkaa taas omaan makuun (niinkuin mulla on tapana vähän kaikkien ohjeiden kanssa), mutta koskenlaskijaa tulee varmasti :)

    VastaaPoista
  14. Ooksä se äityleiden kuu-tiikeri ?;) :) näin btw ja aijon kokeilla tätä ohjetta tänään ;)

    VastaaPoista
  15. Äitylit mainittu. :D
    Hyvä kastike kyllä,suosittelen!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.