MAAILMAN PARHAAT SÄMPYLÄT

Mä tein eilen tosi hyviä sämpylöitä ihan sattumalta. Googlasin vaan parhaiden sämpylöiden ohjetta ja löysin Soppa365-sivustolta fantastisen leivän ohjeen.

Resepti on tosi simppeli ja taikina on todella nopee tehdä muiden kokkailujen ohessa. Lisäksi se on niin yksinkertainen ohje, että muistan sen jo ensimmäisen valmistuskerran jälkeen ulkoa. Ruokaa tehdessä kun ei haluis aina kaivaa reseptiä netistä ja seurata sitä samalla kun kokkaa, niin tällaset yksinkertaiset reseptit on arjessa pelastus. 
Helpot reseptit kunniaan!

Sämpylöissä on ihanan rapea kuori ja ne maistuu juuri niin hyviltä kun näyttääkin.
Muokkasin ohjetta meijän kaapin sisällön mukaiseksi ja tein sämpylät seuraavalla reseptillä.








Ainekset  15-20kpl

13dl vehnäjauhoa (voit korvata hyvin muutaman desin esim. ruisjauhoilla!)
1-2rkl siirappia
2tl suolaa (pan-suolaa vähemmän)
5dl kädenlämpöistä vettä
1dl maitoa
25g hiivaa (eli 1/2 pakettia) 

1. Murusta hiiva kulhoon ja lisää sekaan suola sekä siirappi.

2. Lisää kulhoon pikkuhiljaa kädenlämpöinen vesi ja sekoita hyvin, jotta hiiva sekoittuu  siihen kunnolla. Lisää lopuksi maito sekaan.

3. Lisää joukkoon reilu 12 dl jauhoja ja sekoita taikina tasaiseksi vaikkapa haarukalla. 
*Taikina jää melko löysäksi, sellaiseksi ettei sitä voi kunnolla muotoilla. Kunhan se irtoo vähän reunoista, niin se riittää.

4. Heitä taikinan päälle muutama rkl jauhoja ja jätä se kohoamaan tunniksi liinan alle.
5. Laita uuni päälle 240-250C.

6. Jauhota pöytä runsaalla kädelä ja kaada taikina siihen päälle. Lisää  vielä muutama rkl jauhoja taikinan päälle ja painele sitä hennosti muotoon josta sitä on helppo leikata metallilastalla/veitsellä. Voit  tehdä vaikka yhteensä 6 "patonkia" ja siitä leikkelet sopivan kokoisia sämpylöitä itsellesi. Keskikokoisia sämpylöitä tehdessäsi jaa jokainen patonki kolmeen. Heitä vielä vähän jauhoja leipien päälle mikäli haluat niistä tollasia  jauhosia kun mulla kuvissa! Ohjeella tulee n.15-20kpl sämpylää..

7. Siirrä leivät varovasti leivinpaperilla vuoratulle pellille. HUOM! Ohjeesta tulee kaksi pellillistä sämpylöitä.

8. Laita leivät  uuniin vajaa 20minuutiksi. Tarkkaile uunia ja ota sämpylät pois kun niissä on kaunis kultainen väri.


Taikinaa on vaikea muotoilla sen notkeuden vuoksi ja koska sitä ei saa vaivata/painella kovaa ilmavuuden säilyttämiseksi, niin sen vuoksi paloittelen sen valmiiksi jo leivinpaperin päällä, koska sämpylöiden nostaminen rikkoo ilmavaa rakennetta.

Mikäli sämpylöiden siirtäminen pöydältä pellille tuntuu haastavalta, voit myös jauhottaa leivinpaperin, kaataa taikinan suoraan siihen ja muotoilla sämpylät suoraan sen päällä!

Voit myös tehdä reseptillä patonkeja!

Nää sämpylät on oikeesti parhaita mitä oon ikinä syöny ja ne myös maistuu joltain! Kokeilkaa ihmeessä!

25 kommenttia

  1. Oi miten ihanan ja täydellisen näköisiä sämpylöitä! NAM!

    VastaaPoista
  2. Niin herkullisen näköisiä sämpylöitä! Tän postauksen (+ aiemman instakuvan) seurauksena tein eilen illalla sämpylöitä, lähes tällä ohjeella :)

    VastaaPoista
  3. Vitsit et oli muuten hyviä! En enää ikinä tee sämpylöitä millään muulla reseptillä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olluki! Mahtavaa, että maistu, mäkin rakastuin näihin :)!

      Poista
  4. Olin varma, että mokasin ton taikinan, kun ne oli niin löysiä, mutta voi miten hyviä tuli!! Muuta ohjetta ei tarvii enää :D

    VastaaPoista
  5. Mitä jauhoja kannttaa käyttää? Käykö erikoisvehnäjauhot?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo varmasti voi käyttää :)! Kannattaa vaan laittaa ainaki se 10dl vehnäjauhoja ja jos haluu laittaa muita sekaa ni loppuosa. Mä meinaa tein viimeeks sillee, että korvasin varmaa 4dl ruisjauhoilla ja se ei ollu kovin hyvä ku muutti väriä niin paljon että näytti paljon tummemmalla ja ei tullu niin rupee pinta ku otin siks liian aikasin vahingossa pois. Näistä tulee siis aika tummia, kannattaa pitää ainaki se 17-18min vaikka olis aika tummia, sillon tulee parhain rupee pinta :)

      Poista
  6. Just nyt eka pellillinen uunissa ja mies selittää "se on se ku sää selitit mulle siitä blogista se joda eiku mikä... - koda? Jooo just se! Sieltä tää on! Niin hyvä resepti!"
    - niin helppoa että mieskin sen osaa :D (tai no siis, miekun tein viimeksi sämpylätaikinan niin se ei edes kohonnu ja oli kivikovas, sinne jäi sämpylätki.. ':D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana :'D! Ja hei pointsit sun miehelle, että leipoo! Mä en sais omaani tekemään mulle sämpylöitä vaikka maksaisin :D

      Poista
  7. Tein nyt toisen kerran, laitoin hieman vähemmän suolaa ja jauhoina sämpyläjauhoja ja hiivaleipäjauhoja sekä kaurahiutaleita ja kauraleseitä. On tosi hyvä ohje, eikä tarvi mitään ölyä ja vähällä maidolla : ) kiitos t. ritva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla, että muutkin tykkää tästä ohjeesta! Kaikki kommentit noista sämpylöitä on ollu kyllä positiivisia niiltä ketkä maistanut :)

      Poista
  8. Siis tulipa muuten hyviä sämpylöitä! En ole aikaisemmin saanut sämpylöistä kovinkaan rapeita, ja makukin on aina ollut vähän tylsä vaikka erilaisia reseptejä olen kokeillut. Nyt sitten satuin tämän bongaamaan, onneksi. Laitoin siirapin tilalle hunajaa ja jauhojen suhteen muutin reseptiä siten, että kaurahiutaleita tuli 2 dl, ja loput jauhot suunnilleen puolet sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Hyvin toimi näinkin! Kiitos siis hyvästä reseptistä! :)

    VastaaPoista
  9. En minä kestä :) kirosin alimpaan helvettiin tämän koko reseptin. Ihan kamalan vaikee saada pellille ja muutenkin. Melkein hermostuin.niin uunista tuli kauniita ja ihan muotoisiakin sämpylöitä. Ja ihan hiton hyviä.KIITOS. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D mä oon kans todennu ton taikinan leikkaamisen ja pellille siirtämisen äärimmäisen raivostuttavaksi, mutta lopputulos on aina silti niin hyvä, että saa be vähän olla hankalia :D!

      Poista
  10. Kiitos tästä,erinomaisia sämpylöitä tulee! 👍

    VastaaPoista
  11. Onnistuiskohan ilman siirappia? Vai tuoko juurikin makua noihin? Ajattelin tehdä aamulla,ilman siirappia kylläkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti onnistuu, mutta kannattaa laittaa jotain makeutusta se pieni osa. Alkuperäsessä ohjeessa käytetään hunajaa, mutta ite tykkään enemmän tosta siirappiseksi versiosta :)

      Poista
  12. Loistava ohje. Kauhoin soppakauhalla klönttejä pellille enkä edes yrittänyt muotoilla. Nostatin taikinaa kahvikupin juontiin menevän ajan verran. Toinen mokoma kun klöntit oli pellillä liinan alla. Ja ne sämpylät meni huiviin alle aika yksikön. Krantulle 6- vuotiaallekin.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.