Maailman paras jauhelihakastike

Olipa kerran köksäntunti, jollon opettajamme hikinuttura neuvoi meitä tekemään jauhelihakastiketta. Se ei ollu ihan tavallista soosia, vaan siinä oli twisti. Sen twistin nimi oli koskenlaskija. 

Olin jo unohtanu koko soosin ohjeen, kunnes se tuli mulle yks päivä mieleen ja sitä oli pakko saada. Taisin olla sillon raskaana... 

En löytäny sitä mistään, vaikka etsintäkuulutin ohjetta jopa facebook-seinälläni. 

Kunnes mun kaveri löysi sen jostain ja tehtiin sitä köksäntunteja muistellen. Se oli edelleen yhtä hyvää ja se on oikeesti parasta kastiketta mitä 400g jauhelihasta voi saada! 



Tarvitset:

400g hyvää Jauhelihaa 
Purkin Tomaattipyrettä
Ison sipulin (voi olla pakasteesta)
2 kynttä Valkosipulia voi ottaa purkista, mä käytän aina valkosipulimurskaa ja se on maailman viisain keksintö. Riittää ikuisesti !)
Ketchuppia pari rkl  ( VOI JÄTTÄÄ POISKIN)
kuohukerma
Lihaliemikuutio
Mausteet (mustapippuria, paprikaa, chiliä...)
Koskenlaskijaa 1/2 pakettia
Vehnäjauhoja
Vettä


Pilko sipuli ja paista se pannulla jauhelihan kanssa. Kun jauheliha on ruskistunut, lisäö valkosipulimurska ja hieman vettä. Lisää mausteet ja lihaliemikuutio ja sekoita hyvin. Heitä pinnalle 1-2 rkl vehnäjauhoja, tomaattipyre, pari rkl ketchuppia ja sekoita pikasesti. Lisää  kuohukerma. Pilko koskenlaskija sekaan ja sekoita ahkerasti niin kauan, kunnes koskenlaskija on sulanut. 




Tää on se perusohje ja se on hyvää. Mä käytän aina kokatessa tota valkosipulimurskaa, koska se on niin kätevää. Yleensä pilkon sipulit, koska sillon ne maistuu ihanalta, mutta välillä oon laiska ja käytän pakastesipulia. Se on  kastikkeissa fine, vaikka oikeesta tuleekin parempaa. 

Tein tätä taas eilen miehen pyynnöstä, mutta laitoin savuporo-koskenlaskijaa sekaan ja paprikamausteen tilalta smoked paprikaa ehkä 0,5tl. Siitä tuli ihanaa. Täysin eri makusta, mutta silti niin hyvää! 
Liemikuutiot on aika kiisteltyjä, enkä kovin usein niitä käytä, mutta en uskalla ronkkia tän enempää tota alkuperästä ohjetta, ni tässä ruoassa käytän niitä ihan hyvällä omallatunnolla :)

Noi tarvittavien aineisen lista näyttää ehkä pitkältä, mutta oikeesti kaupasta pitää ostaa vaan koskenlaskija, jauheliha, sipuli  ja kerma, kun noi muut on aikalailla sellasia mitä löytyy kaapeista.



Katkarapucurry (VHH) neljälle

Mä tulin vinkkaamaan tänne mun uudesta reseptistä mihin rakastuin. Se on aluperin "kukkakaalicurry", mutta muokkasin sitä ja tein siitä näin vaatimattomasti sanottuna aika täydellistä :D 

Tarvitset
Kukkakaalin
1,5rkl Punasta currytahnaa
2purkkia kookosmaitoa (pahvista purkkia, ei siis tölkkejä)
Pari kourallista cashewpähkinöitä (50-80g) 
Pienen pussin katkarapuja
Tuoretta ruohosipulia tai basilikaa
Iso sipuli
Paprika
1-2rkl Voita/kookosöljyä
*suola

Pilko sipuli (ohuiksi siivuiksi), paprika ja kukkakaali (poista kanta). Paista kaikkia öljyssä/voissa pannulla pari minuuttia. Lisää curry ja sekoita. Lisää kookosmaidot, katkaravut ja suola. Anna hautua  n. 10min  kannen alla välillä sekoittaen.  Lisää cashewpähkinät ja ota pannu pois liedeltä. Anna hautua hetki ennen tarjoilua ja lisää pilkottu ruohosipuli /basilika annoksen päälle.



Mikäli haluat pähkinöistä varmasti pehmeitä, voit lisätä ne jo aijemmin. 


Tää resepti on toimii myös karppaajalle ja taaperokin tykkää.  Toki sekaan voi lisätä vielä pilkottua chiliä, mutta en oo kokeillu sitä kun syödään kuitenki Kodan kanssa samaa ruokaa :)